Pre skoro 5 godina sam prestao s pušenjem. U nastavku su data neka od pravila kojih sam se pridržavao u procesu odvikavanja.

1. NEMOJTE ZAKAZIVATI DAN PRESTANKA, PRESTANITE ODMAH

Čim mi je kroz glavu prošlo kako bi bilo super da više ne pušim, ugasio sam cigaru i to je to. Ako već prestajete, potpuno je svejedno da li je to ponedeljak, 1. novembra ili odmah. Planiranje datuma prestanka će Vam samo povećati tenziju.

2. NEMOJTE ŠIRITI DALJE SVOJU ODLUKU

Što više ljudi zna, imaćete veću tremu od neuspeha (kao i pred ispit). Najgori su u toj situaciji pušači iz okruženja, koji iz fazona ili sopstvene nemoći krenu da navaljuju da ponovo zapalite. Prepustite ljudima da polako shvataju da ste prestali. 

3. IZLOŽITE SEBE NAJVEĆIM IZAZOVIMA ODMAH

Teško ćete se nositi sa situacijama u kojima je cigara neophodan učesnik: izlazak, kafa u društvu, roštilj. Već prvog dana, kada vam ionako nije ni do čega, namestite sebi što više situacija, koje ne možete zamisliti bez cigare. Kada to pregurate, sve dalje će biti lako. Otiđite kod prijatelja pušača, i zamolite ga za jaku tursku kafu bez šećera. Ako to pregurate, preskočili prvih 10 stepenika.

4. DODAJTE SPORTSKE AKTIVNOSTI

Čim prestanete da pušite, osetićete se bolje. Lepše ćete spavati, lakše ćete disati, kuća će vam mirisati. Ako tome dodate i malo sporta, život će vam se od prethodnog razlikovati drastično.

5. NE IGRAJTE SE SA VATROM

Ako ste jednom bili pušač, to ste do kraja života. Jedna cigara ili jedan povučeni dim je dovoljan da se u mozgu probudi centar za cigare (ako to postoji) i da od bivšeg pušača opet postanete pušač.

6. NAGRADITE SEBE ZA POSTIGNUT USPEH

Proračunajte koliko ste trošili novaca na cigare, tokom jednog meseca. Kada napunite šest meseci kao nepušač, uzmite "ušteđeni" novac i potrošite ga na nešto što ste uvek želeli, a bilo je preskupo ili naprosto nerazumno za kupiti. 

Nastaviće se... borba protiv pušenja.