U Krakov smo stigli krajem decembra. Nisam siguran koliko je stepeni bilo tih dana, ali znam da je u danu kada je otoplilo temperatura porasla na -11C.
Protiv zime smo se borili toplom odećom, jakom hranom i kuvanim pivom. Iako sam u početku bio pomalo nepoverljiv, nakon prvog gutljaja odbacio sam izreku "loše kao mlako pivo".
Recept za pripremanje piwo grzane, je prilično jednostavan. U svetlo pivo dodajte cimet, karanfiliće i med. Zatim ga ugrejte ali ne sme da proključa. Pije se, naravno, toplo.
Po ukusu se umesto meda može dodati sirup od malina ili kompot od višanja.
Uz pivo, ako ogladnite možete pripremiti tipičnu poljsku večeru. Kolenica bi trebala da bude spremnjena tako da preovlađuje slatkast ukus. Kao prilog idu podvarak i ren.
Na slici je poznato pivo Živec (Zywiec), na kome je predstavljena igra krakovskog kraja - Krakovčak (Ples koji smo igrali Bracika i ja nakon par piva u jevrejskoj četvrti. Naše žene su za to vreme kolutale očima od sramote).
Ako se još uvek dvoumite gde ćete provesti nobogodišnje praznike, Krakov je moja topla preporuka.
08/12/2009, 14:08
Nuđeno mi je par puta kuvano pivo, ali još nijednom nisam uspeo da prevladam svoju odbojnost ka ideji kuvanja piva, tako da ga još nisam probao. Ali, možda jednog dana... :). Zasad se držim običnog Živjeca (eventualno Lech).
09/12/2009, 20:07
Mogu Vam reći da je kuvano pivo nešto najbolje na svetu sto sam probao, normalno u dozvoljenim umerenim količinama sirupa od maline i cimeta. Ne valja ni preterano da sladi.
Pored Živeca preporučujem i Tyskie, Tatre (moćne), Warka...
Nemože se pogrešiti, već samo uživati.
Krakov je božanstven.
10/12/2009, 14:57
@gogy Probaj kuvano pivo kada ti neko ponudi sledeći put. Očekujem komentar :)
@Miroslav Slažem se u potpunosti. Krakow je neverovatan grad.