Kolege pivopije i svi vi koji žudite za Oktoberfestom, još otkako ste pogledali Svetislava Goncića u istoimenom filmu, ovaj post je namenjen vama.

Festival sa 200-godišnjom tradicijom ima neka, za nas, pomalo neobična pravila. Što ih više upamtite bolje po vas, kada se obrete na Vizi (kako nemci zovu plato na kome se održava Oktoberfest). Bez ulaska u detalje o istorijatu broju šatora i slično, prelazim na konkretne savete.

Kada se neki šator napuni do maksimuma zatvaraju se vrata, i nema novih ulazaka. Ukoliko želite da provedete veče unutra moraćete poraniti. Vikende slobodno otpišite, ili se smenjujte sa prijateljima u čuvanju stola od prepodnevnih sati. Npr. poslednje subote, ovogodišnjeg festa svi šatori su bili zatvoreni u 17h. Taj dan je festival posetilo 600.000 ljudi!!! Postoji još jedan način da se uđe u prepunu halu. Pozovite se na zajedničke korene. Veliki broj redara na ulazu su iz Bosne, Srbije ili Hrvatske. Čak i da ne uspete da pronađete mesto negde unutra, na raspolaganju imate šankove pod vedrim nebom. 

Da biste bili posluženi pivom morate sedeti za stolom, tj. ako stojite sa strane sigurno ćete ostati žedni. Ako nemate rezervisano mesto, pridjite prvom stolu i zamolite da vas prime u društvo. Za pola sata zajedno ćete pevati. Pivo se toči od 11 do 23 časova. Obavezno jedite pre. Pivo, osim što je jače od običnog, brže i pije, jer ljude ponese često nazdravljanje.

"Jedno pivo" podrazumeva jednu litru piva. To znači kada neko kaže da je popio pet piva na Oktobarfestu, skinite mu kapu. Cena piva je oko 10 eura.

Zaboravite na glupiranje. Penjanje na stolove ili štipanje konobarice (da ne spominjemo nasilničko ponašanje) će Vas udaljiti iz šatora brzinom svetlosti. Ali je zato dozvoljeno penjanje na klupe i skakanje po istim. Nemojte pokušavati da iznesete kriglu, jer već na izlasku će vam biti oduzeta.

A kad se napijete, nipošto ne sedajte za volan. Minhenska policija ima običaj da pozatvara sve ulice koje vode u nekom pravcu, a ostavi prohodnu samo jednu. Na taj način je nemoguće izbeći policijsku kontrolu.   

Sada ste naoražani dovoljnim znanjem za dobar provod na 201. Oktoberfestu.